Jack Ma, fondatorul Alibaba, este detronat de pe prima poziție în topul miliardarilor din China. Acum, primul în top este un om de afaceri care se ocupă cu îmbutelierea și vânzarea apei.

Noul ocupant al primei poziții în topul miliardarilor chinezi este Zhong Shanshan, fondatorul Nongfu Spring, companie care a intrat pe piață în 1996, în provincia Zhejiang de pe coasta de est a Chinei.

Indexul miliardarilor realizat de Bloomberg îl clasează pe domnul Shanshuan pe prima poziție, cu o avere estimată la 58,7 miliarde USD. Creșterea fulminantă a averii vine după listarea la bursă a companiei sale dar și datorită deținerii unei cote considerabile dintr-o companie producătoare de vaccinuri.

Zhong Shanshan devine astfel cel de-al doilea cel mai bogat om din Asia, după miliardarul indian Mukesh Ambani, omul din spatele Reliance Industries și urcă pe poziția 17 în clasamentul mondial.

Industria din care provine cel mai bogat om al Chinei este una atipică, în condițiile în care cea mai mare parte a noii generații de miliardari chinezi este dată de industria tehnologiei. Datorită restricțiilor impuse de Statele Unite companiilor chineze din domeniul tehnologiei, cum ar fi Huawei, TikTok sau WeChat, l-a diminuat semnificativ cotațiile pe piața de capital. Astfel s-a produs schimbarea către industria alimentară și a comerțului cu alimente care generează acum averi pentru antreprenorii din domeniu.

Topics #cel mai bogat om din China #miliardari