Achizițiile Instagram și WhatsApp din 2012, respectiv 2014 sunt contestate acum de autoritățile din Statele Unite. La jumătatea acestei săptămâni gigantului social media i-au fost intentate o serie de procese antitrust. Unul dintre procese vine din partea Federal Trade Comission (FTC) iar un al doilea din partea procurorilor generali din 48 de state americane.

Deși ambele achiziții au obținut, la vremea respectivă, toate autorizațiile de care era nevoie, acum sunt contestate de către autorități. Obiectivul proceselor este ieșirea celor două entități, Instagram și WhatsApp, de sub umbrela Facebook.

În ambele procese intentate, autoritățile acuză Facebook că ar fi folosit o strategie de neutralizare a competitorilor înainte ca aceștia să poată deveni o amenințare pentru poziția dominantă a companiei în piață. Așadar sunt puse sub semnul întrebării deciziile de achiziție a celor două entități social media, Intagram și WhatsApp, în loc de a aborda o atitudine concurențială, lăsându-le independente. Mai mult, sunt aduse acuze și în ceea ce privește presupuse termeni anti-concurență impuși dezvoltatorilor.

În cazul în care autoritățile americane vor avea câștig de cauză, WhatsApp și Instagram vor trebui să se desprindă de Facebook. Mai mult, pentru achizițiile viitoare, Facebook va trebui să treacă prin niște proceduri mai stricte de aprobare.

În urma intentării celor două procese, reprezentanții Facebook au fost reținuți în declarații, spunând că vor analiza ambele plângeri depuse și vor reveni cu un răspuns. Totuși au menționat că Facebook avea o aprobare din partea autorităților care contestă acum achizițiile, iar în cazul în care plângerile vor avea câștig de cauză, se va crea un precedent periculos.

Facebook este parte dintr-o anchetă antitrust mai amplă care investighează o serie de achiziții a unor companii mai mici.

Nu este prima dată când Facebook este trasă la răspundere de FTC. În iulie 2019 compania a primit o amendă de 5 miliarde USD, în urma scandalului Cambridge Analytica.

Topics #Facebook #Intagram WhatsApp #proces antitrust