Garmin, unul dintre cele mai populare branduri pe piața dispozitivelor de monitorizare a activităților fizice a suferit luna trecută un atac de tip rasnomware. Conform surselor citate de Forbes.com și de Engadget.com, compania ar fi plătit atacatorilor sume considerabile pentru a putea să-și restaureze sistemele. Se presupune că plata către hackeri ar fi fost făcută prin intermediul unei terțe părți.

Utilizatorii dispozitivelor Garmin, dar și a aplicațiilor mobile sau a platformelor online au putut observa la finalul lunii trecute mesaje din partea companiei care raportau probleme cu sistemele informatice.  Mai târziu, după ce au văzut că problema persistă și nu poate fi rezolvată în termene rezonabile, reprezentanții companiei au recunoscut că a fost vorba de un atac orchestrat de către un grup de hackeri.

Conform SkyNews, Garmin ar fi plătit hackerilor o răscumpărare în valoare de câteva milioane de dolari printr-o companie terță, Arete Incident Response. Plata acestei răscumpărări a fost necesară pentru ca inginerii companiei să poată prelua controlul asupra fișierelor și sistemelor.

Acum, sistemele au revenit la funcționarea lor normală, dar compania nu a comunicat oficial detalii în legătură cu atacul. Unii experți în securitate informatică spun că în spatele atacului ar fi un grup de hackeri din Rusia, denumit Evil Corp.

Atacul asupra Garmin ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru companiile care nu și-au luat cele mai bune măsuri de protecție pentru infrastructura informatică. Din moment ce o companie mare, cu resurse poate să devină o pradă ușoară pentru hackeri, riscul pentru sistemele IT ale companiilor medii și mici este enorm.

 

Topics #Garmin #ransomware #securitate informatica