Un val de acuzații grave au fost lansate către divizia poloneză a grupului bancar olandez ING. Conform acuzațiilor, ING și-ar fi ajutat clienții să scoată din Rusia sume foarte mari de bani, scrie DW.com.

Divizia poloneză băncii olandeze ING, ING Bank Slaski, ar fi ajutat oligarhi ruși și ucraineni să scoată sume mari de bani din Rusia și să le direcționeze către conturi din străine. Acuzațiile au fost lansate de către departamentul de investigare a fraudelor din cadrul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, FinCen. Documentele referitoare la anchetă au ajuns la Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, BuzzFeed și alți 110 jurnaliști din 88 de țări.

Oligarhii ruși au căutat întotdeauna oportunități sigure pentru plasarea de capital în afara țării, mai ales după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Cele mai vizat ținte ale banilor din Rusia au fost băncile elvețiene, proprietățile imobiliare din Londra și yachturile de pe coastele Franței. Dorința de a plasa capital în afara Rusiei a venit în urma unui sistem legislativ politizat și o autoritate de colectare a taxelor folosită ca unealtă de putere de către politic. De aceea, cei care au reușit să facă averi în anii 1990 caută variante pentru a reuși să-și scoată banii din țară. Practic, este o măsură de securizare a averilor.

Se știe deja de o spălare masivă de bani intermediată de către cea mai mare bancă daneză și subsidiara sa din Estonia. Instituția ar fi spălat peste 200 de miliarde de euro, bani iliciți proveniți din Rusia, în perioada 2007-2015. La vremea respectivă, când a fost descoperită operațiunea s-a spus că o serie de alte bănci active în zona baltică ar fi implicate, dar Polonia nu era vizată.

Povestea miliardelor ilicite care părăsesc Rusia către Europa implică o serie de instituții financiar-bancare. Acestea au construit trasee ale banilor astfel încât să servească intereselor clienților ruși.

Topics #FinCen #ING Bank #oligarhi rusi #spalare de bani