Viața hiperactivă de antreprenor nu prea lasă loc de respiro. Chiar și atunci când ești departe de birou, telefonul și laptopul sunt la îndemână. Totuși, din când în când, o detașare totală de la problemele de serviciu este indicată. Beneficiile sunt imense atât pentru sănătate fizică și psihică, cât și pentru menținerea unui nivel ridicat de productivitate.

Așadar, vacanțele sunt vitale, iar antreprenorii nu ar trebui să le neglijeze, dimpotrivă, ar trebui să învețe să profite de flexibilitatea suplimentară pe care o au față de cei care trebuie să se conformeze regulilor unui job clasic.

Chiar dacă pare imposibil să te detașezi de proiectele în care ai investit enorm, cu puțină voință și organizare, visul unei vacanțe cu adevărat liniștite poate deveni realitate.

Stabilește o dată clară și străduiește-te să o respecți

Fixează o dată pentru vacanță și fă tot posibilul ca, indiferent ce ar interveni la serviciu să nu o decalezi. În același timp, ar trebui să-ți stabilești limite clare, respectiv momentele în care poți fi contactat pentru lucruri urgente. În același timp, trebuie să te asiguri că echipa ta are toate uneltele de care are nevoie pentru a-și face treaba, astfel încât prezența ta fizică să nu fie vitală.

Plănuiește din timp

Nimeni nu a spus că e ușor să fii un antreprenor care își dorește să plece în vacanță. Plănuiește din timp și încearcă să rezolvi sarcinile vitale în avans. În cazul în care nu poți acoperi totul în avans, deleagă sarcini și responsabilizează-ți echipa.

Alege o perioadă mai puțin aglomerată

În mod tradițional, luna august este mai puțin aglomerată din punctul de vedre al activităților profesionale. Cea mai mare parte dintre oameni sunt în vacanță, așa că telefoanele vor suna mai rar și căsuța de e-mail are șanse foarte mari să nu fie asaltată cu mesaje. Poate este un moment bun să-ți plănuiești vacanța în această perioadă.

Desprinde-te treptat

Detașarea de problemele de serviciu este un proces greu prin care trebuie să tracă antreprenorii. De aceea trebuie făcut treptat. Dacă pleci în vacanță o săptămână fără posibilitatea de a fi contactat, șocul poate fi unul important. De aceea, dacă e prima vacanță în care încerci să te desprinzi cu adevărat, păstrează deschisă o linie de comunicare, dar cu limitări.

Odată ce ai construit un sistem în companie care nu mai presupune prezența ta fizică, sistem format din oameni competenți și proceduri bine fundamentate, vacanțele vor deveni exact ceea ce ar trebui să fie, timp de relaxare, de odihnă, dar și de reflecție.

Topics #sfaturi antreprenori #vacanta #vacanta pentru antreprenori