Inteligența artificială a devenit o realitate și nu mai este de mult deja un concept abstract din paginile romanelor SF. Acum, această tehnologie pătrunde pe piața muncii și urmează să fie implementată în automatizarea unei serii de job-uri pe care le făceau lucrători umani.

Structura de personal din interiorul companiilor începe să se schimbe, iar oamenii trebuie să țină pasul cu schimbarea dacă doresc să aibă locuri de muncă în viitorul apropiat. În același timp, companiile se concentrează pe programe de training prin care să pregătească personalul cel mai expus la a fi înlocuit de inteligența artificială pentru job-uri mai specializate.

Una dintre primele companii care a început să ofere programe de recalificare angajaților săi este Amazon. Compania a anunțat că investește 700 de milioane USD pentru ca, până în 2025, 100.000 de angajați din Statele Unite să urmeze programe de formare care să le permită accesul la locuiri de muncă în care este nevoie de un nivel superior al aptitudinilor și abilităților. Conform New York Times, prin această acțiune, Amazon recunoaște și își asumă faptul că intenționează să progreseze în automatizarea sistemului de lucru, ceea ce va determina pierderea unui număr mare de locuri de muncă ocupate de oameni.

Impactul pe care îl va avea inteligența artificială asupra locurilor de muncă destinate oamenilor face obiectul mai multor studii, scrie Forbes.com. Încă din 2013, un grup de cercetători de la Universitatea Oxford au estimat că 47% dintre toate job-urile disponibile la vremea respectiva pe piața forței de muncă din Statele Unite sunt expuse la automatizare până în 2030.

Un alt studiu care aparține McKinsey Global Institute spune că între 40 de milioane și 160 de milioane de femei ar putea să aibă nevoie să facă tranziția către job-uri mai specializate până în 20130. Conform studiului, munca de secretariat sau contabilitatea sunt activități expuse la preluarea de către inteligența artificială. 72% din job-urile active în domeniile menționate sunt ocupate de femei, mai ales în economiile dezvoltate.

Conform Oxford Economics, până la 20 de milioane de locuri de muncă din producție vor fi preluate de roboți până în 2030.

Estimările arată că cele mai afectate vor fi zonele rurale, în timp ce orașele cu o economie diversificată vor reuși să aibă pierderi de locuiri de muncă pe care le vor putea suplini prin reorientarea profesională a angajaților înlocuiți de roboți.

Topics #inteligenta artificiala #joburile viitorului #locuiri de munca