Unul dintre cele mai luxoase resorturi ecologice și nu numai din lume, Brando, poziționat în mijlocul Oceanului Pacific, este locul în care vizitatorul în căutare de destinații exotice exclusiviste nu s-ar aștepta să găsească inovații tehnologice puse în serviciul sustenabilității.

Situat pe Tetiaora, un atol superb la nord de Tahiti, Brando este un pol al luxului, ceea ce se reflectă și în prețuri care, pentru un bungalou cu două camere pornesc de la 3.700 USD pe noapte.

Resortul a fost fondat și deținut o perioadă de către celebrul actor Marlon Brando, de la care își păstrează numele. Actorul vroia ca acest loc să devină un „paradis ecologic”. Se pare că prin modul în care au fost dezvoltate și implementate o serie de inovații tehnologice, funcționarea resortului și-a atins obiectivul primordial. Astăzi a devenit o „ascunzătoare” pentru cei celebri și bogați, care caută destinații de vacanță în care să se relaxeze cu un impact minim asupra mediului înconjurător.

Printre oaspeții recenți ai insulei se numără Barack Obama și Beyonce, iar actualul proprietar, Richard Bailey spune că resortul este foarte aproape să ajungă la 0 emisii de dioxid de carbon și să complet auto-sustenabil.

Energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar uleiul de cocoș este folosit ca bio combustibil, iar apa uzată este folosită pentru sistemul de irigații. Sistemul de climatizare nu este unul tradițional, ci unul ecologic, bazat pe un circuit închis bazat pe schimbul de căldură. Este extrasă apă foarte rece din ocean, de la o adâncime de 900m care este folosită pentru a răci apa curentă din complex și aerul din sistemul de climatizare. Sistemul de climatizare folosește foarte puțină energie, sursa principală de alimentare fiind presiunea apei.

Pe lângă aceste aspect, tehnologiile implementate pe Tetiaora au ca scop și conservarea ecosistemului. Au fost implementate soluții pentru eradicarea elementelor dăunătoare care pot afecta plantele, animalele, dar și oamenii de pe insulă. De exemplu, eradicarea țânțarilor a dus la oprirea răspândirii unor boli grave, cum ar fi Dengue sau Zika.

Modelul Brando îi inspiră și pe alții să construiască astfel de resorturi ecologice. De exemplu, Leonardu DiCaprio, un oaspete frecvent al resortului și un activist vocal pentru ecologie, urmează să deschidă, la rândul său, un astfel de resort în Belize.

Implementarea de soluții ecologice pentru toate resorturile ar putea contribui semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon de care se face responsabilă industria turismului. Acum 8% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global revin turismului, scrie BBC.

Foto: TheBrando.com

Topics #resort ecologic #turism sustenabil #vacanta sustenabila #vacante de lux