Cheltuielile făcute de guvernele UE pentru încurajarea activităților sportive de masă și pentru a celor de recreere contribuie la bunăstarea generală a populației, dar și la sănătatea fizică și psihică. Conform unui sondaj recent publicat de Eurostat, la nivelul UE, în anul 2018, guvernele statelor membre au cheltuit 50,7 miliarde EURO.

De la debutul contorizării acestor cheltuieli la nivelul UE, în 2001, nivelul sumei totale a rămas aproximativ constant. Totuși, în ultimii ani s-au înregistrat creșteri sensibile.

România se arată deficitară la capitolul cheltuieli guvernamentale pentru activități sportive și de recreere. Conform statisticilor Eurostat, în anul 2018 țara noastră cheltuia doar 30 de euro pe cap de locuitor pentru sport și recreere. Doar Bulgarii cheltuie mai puțin, respectiv 11 EURO pe cap de locuitor. Puțin mai mulți bani sun cheltuiți în Slovacia, respectiv 31 de EURO.

Cele mai mari niveluri au fost înregistrate în Luxemburg cu  500 EURO pe cap de locuitor, în Suedia 254 EURO pe cap de locuitor și Finlanda unde se cheltuie 224 EURO pe cap de locuitor.

Media la nivelul UE este de 113 EURO pe cap de locuitor.

Raportat la bugetele naționale, Ungaria alocă cel mai mare procentaj pentru aceste tipuri de activități, respectiv 2,1%, în timp ce Bulgaria alocă doar 0,4% din buget pentru sport și activități recreative. România se plasează la nivelul mediei europene, respectiv 0,8%.

Topics #activitati recreative #buget UE #cheltuieli UE #sport