1. Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022,5 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor prezentate joi seara de Ministerul Finanţelor Publice. (Economica.net)

2. Mutare fulger: Finanţele vor să majoreze capitalul social al CEC Bank cu 940 de milioane de lei. Banca este deţinută în totalitate de stat, iar majorarea va fi făcută printr-un ajutor de stat, procedurile urmând să fie iniţiate.(ZF.ro)

3. Ludovic Orban a declarat, vineri, că bugetul pentru acest an prezentat de Ministerul Finanţelor este unul science-fiction deoarece se bazează pe nişte cifre fictive. Preşedintele PNL a adăugat că partidul pregăteşte în cursul acestei zile amendamente la proiect. (Mediafax.ro)

4. Plecările românilor în străinătate în 2018 au fost de 21,03 milioane, în creştere cu 5,4% față de 2017, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică. Asta nu înseamnă că au plecat în afara țării 21 de milioane de români, ci că unii au efectuat două sau mai multe ieșiri din țară. În 7 din 10 cazuri, ieșirea s-a făcut cu ajutorul autoturismului sau cu autocarul. (HotNews.ro)

5. Zeci de profesori universitari de economie din Bucuresti, Cluj si Iasi au redactat o scrisoare deschisa in care arata efectele nocive pe care le va avea Ordonanta Teodorovici si solicita de urgenta retragerea ei. Semnatarii documentului afirma ca “taxa pe lacomie” aduce o atingere grava sistemului bancar si pune in mare pericol stabilitatea macroeconomica a unei natiuni si viitorul acesteia pe perioade lungi de timp. (Ziare.com)

6. Romania si Bulgaria au intrat in acelasi an in Uniunea Europeana, dar drumurile lor s-au separat cu timpul. Daca adesea ne laudam cu rezultate mai bune ca ale vecinilor, iar in clasamente ne comparam mereu cu ei, realitatea data de statistici pune o lumina mai buna pe tara de peste Dunare. Cu taxe mai mici pe salarii, excedent bugetar si turisti mai multi, Bulgaria s-a ridicat deasupra Romaniei, dar pare ca nimeni nu mai este interesat de comparatie. (Wall-Street.ro)

7. Datele privind piața europeană, colectate de Jato Dynamics, arată că au fost înmatriculate 15,6 milioane de vehicule în 2018, fiind cel mai bun rezultat din 2007. Rezultatul ar fi fost și mai bun dacă nu existau WLTP și Brexit, care au influențat radical piața. (Profit.ro)

 

Topics #revista presei #top news