1. Producția Dacia a crescut în luna ianuarie cu 14,3% față de anul anterior. Nivelul anunțat de ACAROM este unul foarte mare, raportat la media de anul trecut, de sub 30.000 de unități. Uzina Dacia a produs în luna ianuarie 32.807 vehicule, cu 14,3% mai multe decât în ianuarie 2017, cu un volum foarte mare de mașini Duster produs, fiind depășit doar de nivelul din ocombrie 2018, când erau produse peste 29.000 de unități Duster. (Profit.ro)

2. Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS. (Economica.net)

3. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut joi seara anunțul despre pensiile românilor, explicând că este un an istoric pentru sistemul de pensii din România, fiind pentru prima dată când statul nu mai trebuie să completeze bugetul alocat pensiilor. (Capital.ro)

4. Guvernatorul BNR, despre noua evaluare a impactului taxei pe activele băncilor: Noile calcule „nu arată deloc bine“, iar impactul este „major“. Noile calcule ale BNR legate de consecinţele taxei pe activele bancare „nu arată deloc bine“, iar impactul este „major“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, fără a oferi mai multe detalii. (ZF.ro)

5. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat joi, că s-a angajat în acest an CNAIR să finalizeze 180 de km de autostradă. Preşedintele ALDE a explicat şi care vor fi proiectele de infrastructură pentru 2019, care au fost discutate la întâlnirile din coaliţie pe tema bugetului. (Mediafax.ro)

6. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat joi o licitație de obligațiuni de tip benchmark în valoare de 300 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% și scadența la finalul lunii octombrie 2021. Oferta a fost suprasubscrisă, așa că statul a decis să ia mai mult decât dublu: peste 600 milioane lei. Cei șapte dealeri au transmis oferte de peste 1,2 miliarde lei. Se pare că băncile sunt mulțumite de noile semnale ale Guvernului cu privire la taxa pe active. (HotNews.ro)

7. Investiţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est au crescut anul trecut, faţă de 2017, cu 5%, la 13,8 miliarde euro, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, publicat vineri. Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, dar randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiune. (News.ro)

 

Topics #revista presei #top news