1. Mugur Isarescu si intreg Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a venit in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR. Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. (Ziare.com)

2. Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură spun că “epidemia de minciună sfruntată vărsată de CNAIR şi preluată fără niciun fel de filtru de «liderii» politici face o nouă victimă: Rovana Plumb, «ministrul» interimar al Transporturilor”, în urma declaraţiei acesteia că în 2019 pot fi inauguraţi 180 de kilometri de autostradă. Ei mai spun că la finalul anului “declaraţiile sforăitoare de acum se vor dovedi că sunt doar promisiuni pentru naivi. (News.ro)

3. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, marţi, că actul normativ prin care a fost introdusă taxa pe activele financiare ale băncilor este cel puţin o nereuşită, deoarece are efecte asupra politicii monetare. (Mediafax.ro)

4. Două bănci internaţionale de dezvoltare importante, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, au reclamat oficial Guvernului României planurile legate de noua taxă din sectorul bancar, scrie Reuters. (ZF.ro)

5. România este unul dintre statele membre cu o discrepanţă mare în ce priveşte transferul majorării preţului de producător în creşterea preţul la raft. În decembrie anul trecut, dacă producătorul a adăugat un leu faţă de decembrie 2017, retailerul a pus 2,2 lei. În Cehia, spre exemplu, cumpărătorii obişnuţi au văzut avansuri de preţ mici la raft, apropiate procentual de creşterea operată de producători. (Economica.net)

6. Firma de private equity Morphosis Capital a anunțat, marți, decizia Băncii Transilvania de a se alătura fondului de investiții MC Fund I (MCFI), într-un demers de finanțare a IMM-urilor românești. MCFI a fost fondat în 2018, având ca investitor ancoră Fondul European de Investiții (FEI), prin Programul Operațional Regional, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională. (Profit.ro)

7. Deputații ruși au început marți examinarea proiectului de lege care-și propune crearea unui internet suveran, practic un ”itranet” care să fie rupt cu totul de exterior și să funcționeze, susțin rușii, în caz că țara ar fi atacată cibernatic. Proiectul a stârnit îngrijorare în afara Rusiei și mulți se întreabă dacă din punct de vedere tehnic este posibilă o astfel de ruptură. (HotNews.ro)

 

 

 

Topics #revista presei #top news