1. Vânzările s-au precipitat la BVB după anunțurile de ieri privind introducerea taxei pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, aplicarea taxei de 3% pe cifra de afaceri pentru companii din energie și ajustări ale sistemul pensiilor cu administrare privată. Acțiunile Băncii Transilvania scad la limita de 15% admisă de sistemul operatorului de piață BVB, cu transferuri de peste 28 milioane lei în primele 15 minute ale sesiunii. (Profit.ro)

2. Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.(Economica.net)

3. Taxele pentru firmele din energie şi telecom se vor majora de anul viitor, reiese dintr-o declaraţie făcută marţi de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la Guvern. (Mediafax.ro)

4. Noul proiect de Ordonanță de Urgență publicat, joi, în dezbatere publică prevede mai multe măsuri, precum introducerea unei taxe suplimentare pentru bănci, tarifele percepute de reglementatori pe cifra de afaceri, amânarea acordării a 6% din PIB pentru educație etc. vor avea un impact bugetar pozitiv de 50,49 miliarde lei, în 2019, potrivit notei de fundamentare. (HotNews.ro)

5. Ministrul Mediului, Gratiela Garilescu, a promis de mai multe ori o noua varianta pentru taxa auto. Ultimul termen a fost jumatatea lunii decembrie 2018, insa recent a declarat ca inca nu exista o metoda de calcul. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) propune o formula pentru calcularea impozitului auto care sa contina cel putin doua componente: emisia de dioxid de carbon si norma de poluare. (Wall-Street.ro)

6. Masurile propuse in proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire a populatiei pentru varsta pensionarii, atrage atentia Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). (Ziare.com)

7. Cineastul George Lucas se află în fruntea listei Forbes a celor mai bogate celebrităţi din Statele Unite în 2018, clasament din care mai fac parte Steven Spielberg, Oprah Winfrey şi Michael Jordan. (News.ro)

Topics #revista presei #top news