1. Creșterea economiei chineze a încetinit în 2018 la 6,6%, cel mai redus ritm consemnat după 1990, potrivit datelor oficiale publicate luni de Biroul Național de Statistică, care confirmă așteptările analiștilor și presează Beijingul să ia noi măsuri de stimulare pentru a preveni o încetinire puternică, relatează Reuters.(Profit.ro)

2. 34.000 de locuințe pentru tineri destinate închirierii au fost finalizate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) din 2001 încoace, cele mai multe, aproape 5.000 de unități locative fiind recepționate în 2003, arată datele Agenției furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET. Anul trecut, numărul de locuințe recepționate a fost de 406, cel mai mic număr din ultimii cinci ani. (Economica.net)

3. OUG 114 a adus noutăţi şi pentru sistemul de pensii. Într-o măsură ce poate fi discutată drept dăunătoare pentru sistemul de pensii Pilon II, statul a eliminat componenta de contribuţie la pensie de 3,75% pentru anumiţi angajaţi. (ZF.ro)

4. Patru din zece IMM-uri susţin supraimpozitarea băncilor, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi prezentat de luni. (Mediafax.ro)

5. Elita afacerilor globale se îndreaptă în această săptămână spre Davos, unde va participa la Forumul Economic Mondial şi, la un deceniu de la criza financiară, membrii acesteia sunt din ce în ce mai bogaţi, relatează Bloomberg. (News.ro)

6. Cei mai bogati 26 de oameni din lume au o avere echivalenta cu cea detinuta de 3,8 miliarde de persoane impreuna, jumatatea cea mai saraca a planetei, dezvaluie un nou raport. Intr-un raport anual a carui lansare marcheaza inceputul Forumului Economic Mondial de la Davos, organizatia de dezvoltare Oxfam arata ca anul 2018 a fost unul in care bogatii au devenit mai bogati, iar saracii si mai saraci. (Ziare.com)

7. Slovacia sarbatoreste luna aceasta 10 ani de la adoptarea euro. Ce a insemnat trecerea la moneda unica europeana pentru aceasta tara si care sunt lectiile pe care Romania le poate invata de la Slovacia? Cazul Slovaciei arata ca adoptarea monedei unice europene poate sa ofere un avantaj competitiv important, in special pentru economiile mici si deschise, insa euro nu trebuie sa fie vazut ca solutia universala pentru o economie. (Wall-Street.ro)

 

 

Topics #revista presei #top news