1. ANAF a demarat operaţiunea Iceberg şi vrea să ia la puricat 80 de contribuabili. Aceştia sunt încadraţi astfel: La contribuabili mari, administraţi de DGAMC Bucureşti, la 13 contribuabili pentru care s-a demarat inspecţia fiscal, fiind vorba de 102.278.428 lei nivelul riscului estimat. La contribuabili mijlocii, administraţi de DGRFP Bucureşti, la 67 contribuabili s-a demarat inspecţia fiscal, fiind în discuţie 157.118.235 lei nivelul riscului estimate. (Capital.ro)

2. Surse din mediul financiar bancar susţin că la următoarea evaluare a ratingului României, din luna martie 2019, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s nu va rămâne insensibilă la efectele OUG 114/2018. Pe de o parte, analiştii se tem de un downgrade, dacă nu este scos indicele Robor din metoda de calcul a taxei pe activele bancare. (Economica.net)

3. Compania Delphi Technologies, cu sediul în Londra, furnizor de soluții avansate de propulsie pentru producătorii de autovehicule, transferă spre Iași o parte din activitățile fabricii din Sudbury (Marea Britanie).  Delphi este unul dintre principalii angajatori din Sudbury, hotărând însă că fabrica, în care lucrează peste 500 de muncitori, va fi închisă treptat, până la jumătatea anului 2020. La nivel global, Delphi Technologies are circa 19.000 de angajați. (Profit.ro)

4. Creditarea privată (pentru populaţie şi companii) a început anul 2019 cu dreptul, în condiţiile în care în luna ianuarie a crescut cu 8,4%, peste ritmul mediu pe tot anul 2018, care s-a situat la 6,6%, arată datele BNR. Băncile au ajuns astfel să aibă în bilanţuri credite de peste 252,2 mld. lei. (ZF.ro)

5. Din 1997 şi până în prezent, tot mai mulţi români se mută de la oraş la sat decât invers. Totuşi, mutările din oraşele mai mici în oraşele mari reprezintă un flux din ce în ce mai important al migraţiei interne. Fluxurile migraţiei interne arată că, într-o societate aflată în curs de dezvoltare, angajatorii din oraşele mari nu reuşesc să atragă candidaţii din zonele sărace. (Mediafax.ro)

6. Graba a stricat pe alocuri treaba în goana după serii mari de producție, dar Tesla spune că are situația sub control Elon Musk o numește „fool cell”, dar mașina pe hidrogen „fuel cell” este considerată de mulți experți drept mai viabilă decât cea electrică – vom trăi și vom vedea (dar nu la noi…) (HotNews.ro)

7. Asociatia Pro Infrastructura atrage atentia ca DN7 Pitesti – Ramnicu Valcea, principala legatura rutiera dintre sudul Romaniei si Ardeal, “o ia la vale”. Asociatia a publicat fotografii, pe pagina de Facebook, in care se poate observa ca exista fisuri ale drumului, dar si tasari ale carosabilului. (Ziare.com)

Topics #revista presei #top news