1. Extinderea programului de indatorare de pe pietele externe cu 4 miliarde de euro se afla pe masa sedintei de Guvern de miercuri. O Hotarare de Guvern adoptata in acest sens ar permite Ministerului Finantelor Publice sa mai imprumute 5,25 miliarde de euro de pe pietele externe in acest an, dupa cele 3 miliarde imprumutate deja in urma cu mai putin de doua luni. (Wall-Street.ro)

2. Dupa ce a proiectat un scenariu optimist pentru acest an, cu o crestere economica de 5,5%, inflatie de 2,8% si un curs mediu de schimb de 4,67 lei/euro, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a revizuit estimarile in crestere. (Ziare.com)

3. Comisia Europeană (CE) şi-a modificat previziunile enunţate în prognoza de iarnă, potrivit cărora economia României va avea o creştere de 3,8% în acest an, redusă la doar 3,3% în prognoza de primăvară. (Mediafax.ro)

4. Noua referinţă la creditele în lei cu dobândă variabilă – IRCC – oferă spaţiu clienţilor să acceseze cu acelaşi venit credite mai mari decât în formula ROBOR, ceea ce ar putea duce la o creştere a creditării în următoarea perioadă. (ZF.ro)

5. Primăvara acestui an a venit ca o continuare a diluării gradului de accesibilitate al locuințelor începută în 2018, pe fondul creșterii prețurilor și al salariilor erodate de inflație. Efectul de deteriorare va continua pe măsură ce dobânzile la creditele ipotecare continuă să se majoreze. (Profit.ro)

6. Luna mai se anunţă a fi una foarte aglomerată pentru companiile din ograda Ministerului Transporturilor precum Metrorex şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Şi asta pentru că în ultima lună de primăvară vor primi oferte la licitaţii de peste şapte miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). (Economica.net)

7. Dezvoltatorul german de software pentru afaceri SAP şi Apple se asociază pentru a ajuta clienţii să îşi creeze propriile aplicaţii mobile pentru afaceri, utilizând tehologia de învăţare automată a Apple, transmite Reuters. (News.ro)

8. Google a prezentat la conferința dezvoltatorilor, în California, cel mai ieftin smartphone Pixel de până acum, modelul 3a care costă 399 de euro, cu peste 300 de euro mai puțin decât modelul ”fanion” Pixel 3. Cel mai interesant lucru de la Pixel 3a este Night Sight, un mod de fotografiere ce se bazează mult pe software și care poate produce rezultate excelente – fotografii în beznă sau pe lumină slabă care ies incredibil de bine. (HotNews.ro)

 

Topics #revista presei #top news