Anul trecut publicația americană Bloomberg realiza un top al celor mai bogate familii din lume, iar cea din spatele lanțului american de supermarketuri, Walmart, se clasa pe prima poziție. De atunci, averea familiei Walton a crescut într-un ritm amețitor, de 4 milioane USD pe oră și până la 100 de milioane USD pe zi.

Conform Bloomberg, averea familiei Walton era în iunie 2018 la cota de 39 de miliarde USD, pentru ca un an mai târziu să ajungă la 191 de miliarde USD.

Chiar dacă averea familiei Walton a înregistrat o creștere spectaculoasă, o serie de alte familii au reușit să-și consolideze averile, clasându-se la mică distanță de moștenitorii imperiului Walmart. De exemplu, familia din spatele Mars a reușit să-și crească averea cu 37 de miliarde USD în ultimul an, ajungând la 127 miliarde USD.

Familiile bogate nu sunt concentrate doar în Statele Unite. Se regăsesc în Europa, dar și în Asia. La nivel global, cele mai bogate 25 de familii controlează o avere cumulată de 1,4 trilioane USD, cu 24% mai mare decât anul trecut.

Unii analiști spun că aceste cifre demonstrează disfuncții grave ale capitalismului. Adâncirea „prăpastiei” dintre săraci și bogați a devenit un subiect foarte prezent pe agenda politică globală, dar găsirea unei soluții care să stopeze acest fenomen nu pare să se întrevadă într-o perspectivă apropiată. Chiar dacă și unele familii bogate își doresc să susțină măsuri fiabile care să determine o creștere a nivelului de trai a celor care se confruntă cu o situație materială precară.

O intrare notabilă în topul din acest an este familia regală Saudită care afișează o avere de 100 de miliarde USD. Totuși, această cifră ține strict de averea familiei, la care nu se adaugă activele companiei din domeniul petrolier Aramco, cea mai profitabilă companiei din lume și baza economiei saudite, evaluată la 2 trilioane USD.

Alte nume notabile în top este familia care deține Chanel, precum și familia italianp Ferrero care deține Nutella și bomboanele Tic-Tac.

Chiar dacă o parte din familiile din top au reuști să-și crească semnificativ averile, situația nu este la fel de roz pentru toate familiile din top 25. Unele au suferit pierderi masive.

Topics #cele mai bogate familii din lume #top Bloomberg