Antreprenoriatul înseamnă pasiune transformată în multă muncă, dar și curajul de a inova și de a-ți asuma responsabilitatea față de clienți. Aceasta este și atitudinea lui Bogdan Chifa, antreprenor timișorean, pasionat de mașini care, în urmă cu 12 ani a pornit o afacere despre care, la vremea respectivă, nu se știau prea multe: detailingul auto.

Acum AutoCBN este unul dintre cele mai mari saloane de cosmetică auto din țară care, pe lângă detailing și-a extins aria de expertiză și către alte arii care vizează transformarea mașinilor, cum ar fi colantarea, montarea de folii pe geamuri, sau montarea de sisteme de protecție pentru parbriz și faruri. Chiar dacă aceste din urmă servicii nu se aflau pe lista de priorități a proprietarilor de mașini acum, Bogdan și echipa sa sunt specialiștii la care se adresează cei care vor mai mult decât un detailing profesional, îndreptându-se către o personalizare extinsă a mașinilor.

I-am făcut o vizită lui Bogdan pentru a povesti despre ceea ce înseamnă antreprenoriatul, ce sacrificii a făcut și ce înseamnă succesul pentru el, pentru afacerea lui, dar și pentru echipa pe care o coordonează.

Weekendbiz: Ce te-a determinat să-ți iei destinul în mâini și să o iei pe drumul antreprenoriatului?

Bogdan Chifa: Întotdeauna am fost pasionat de mașini. În copilărie, cea mai mare bucurie era colecționarea imaginilor din celebrele gume Turbo și jocurile cu miniaturile mașinilor vremii. Mai târziu, când au început să apară la televizor emisiunile care urmăreau transformări incredibile ale unor mașini care nu prea păreau că mai pot fi recuperate, nu mă dezlipeam din fața ecranului. Tocmai din dorința de a fi și eu printre cei care făceau “magie“ cu mașinile care le ajungeau în ateliere, am început să lucrez în detailing auto. Nu am rezistat foarte mult, am învățat cât am putut și am decis să încerc să fac ceva prin forțe proprii, să-mi deschid salonul meu.

Weekendbiz: Cum au fost primii pași în gestionarea și dezvoltarea unui business propriu?

Bogdan Chifa: Primii pași au fost dificili ca pentru orice antreprenor debutant, tânăr, fără prea multă experiență, dar cu ambiții mari. Am început treptat, în curtea casei, unde am început să lucrez la mașinile prietenilor. Fiind ceva destul de nou la vremea respectivă, rezultatele impresionau, așa că serviciile îmi erau recomandate și în afara cercului de prieteni apropiați. Așa au început să apară și primii clienți pe care îi facturam pentru serviciile prestate. Tot așa au început și satisfacțiile. Una era să primesc aprecieri din partea prietenilor care, probabil mă menajau, când lucrurile nu ieșeau perfect, dar era o cu totul altă senzație când primeam aprecieri din partea clienților. Bineînțeles, am primit și critici pe care le-am acceptat și de care m-am ajutat să îmbunătățesc calitatea serviciilor.

Weekendbiz: Ai avut momente în care ai regretat că ai renunțat la siguranța unui job pentru această aventură pe cont propriu?

Bogdan Chifa: Bineînțeles că am avut parte și de momente grele, chiar de situații din care nu mai prea vedeam cale de ieșire. Totuși, am perseverat să continui ceea ce mi-am asumat, uneori cu riscuri importante. Cred că, fără asumarea unor riscuri șansele de a crește o afacere sunt minime, cel puțin așa s-a întâmplat în situația mea. Dacă aș renunța în favoarea unui job sigur, răspunsul meu ar fi acum un NU categoric. În urmă cu câțiva ani, am avut momente în care aș fi fost dispus să iau în considerare o astfel de variantă.

Weekendbiz: Cât de importantă este echipa pentru tine?

Bogdan Chifa: De când am început să atragem clienți, nu am mai făcut față singur iar pasul natural a fost să caut oameni. Am avut norocul să găsesc oameni care mi-au împărtășit pasiunea și care au demonstrat un respect aparte pentru locul de muncă. Întotdeauna am recrutat noii membrii ai echipei punând accent pe calitățile umane. Din punct de vedere profesional, am fost dispus să-i formez în salon. De cele mai multe ori, acesta a fost un pariu câștigător și am avut întotdeauna parte de o echipă pe care m-am putu baza. Repet, cu siguranță a fost vorba și de noroc.

Weekendbiz: Ai început AutoCBN din curtea casei, iar acum ai ajuns să ai un salon cu o capacitate mare și cu dotări moderne. Te oprești aici sau mai ai planuri de dezvoltare?

Bogdan Chifa: Sunt mulțumit că am reușit să ajungem în punctul acesta. Totuși, nu ne vom plafona. Mai am o serie de planuri de dezvoltare. Rămâne doar să vină momentul potrivit pentru a face următorul pas. În același timp, acum am acumulat mai multă experiență, a scăzut puțin apetitul pentru risc și, orice pas aș face, analizez pentru a lua o decizie rațională.

Weekendbiz: Ce faci atunci când nu ești în salon, atunci când nu discuți cu clienții, atunci când nu te documentezi în legătură cu inovațiile din industrie, adică ce faci în timpul tău liber?

Bogdan Chifa: Oricât de mult aș încerca să mă detașez, o parte din mintea și din sufletul rămân aici în salon. Dar, când nu sunt fizic la salon, mă bucur din plin de familie căreia îi dedic tot timpul meu liber. Recent, am luat o rulotă pe care am început să o folosim pentru escapade în natură. Chiar dacă, de multe ori, nu mergem foarte departe de oraș, găsim locuri liniștite în care să campăm, să stăm la un foc de tabără puțin mai departe de gălăgia și agitația orașului. În ultima vreme, am încercat să-mi petrec așa weekendurile libere, împreună cu familia și cu prietenii apropiați.

 

Topics #antreprenoriat #antreprenoriat local #interviu #stil de viata antreprenor