HP și IKEA au demarat acțiuni concrete prin care se implică în aplicarea principiilor unui lanț de producție sustenabil, cu un impact negativ minim asupra mediului. Mai mult, încearcă să contribuie la absorbția deșeurilor de plastic înainte ca acestea să ajungă în oceane, integrându-le în crearea de materie primă.

Clienții HP care doresc un cartuș pentru imprimantă original contribuie la susținerea inițiativelor ecologice ale companiei. O mare parte din materia primă folosită pentru producerea acelui cartuș provine din sticle de plastic colectate de pe străzile din Port-au-Prince din Haiti și reciclate. Acțiunile HP au început în 2017, când compania a început să lucreze cu firme locale de colectare. De atunci a reușit sa adune peste 225.000 kg de plastic, reușind astfel să prevină ca aproximat 12 milioane de sticle de plastic să ajungă în ocean.

HP este doar una dintre companiile mari care se implică în acțiuni ecologice. Next Wawe Plastics, o coaliție a companiilor care au scopul comun declarat de a preveni poluarea cu deșeuri din plastic, inițiată de către Dell, la care HP a aderat recent, alături de un altă companie cu „greutate”, IKEA. Compania suedeză s-a angajat ca în 2019 să prezinte primele prototipuri de produse din deșeuri de plastic reciclate.

Conform estimărilor citate de FastCompany.com, aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung anual în oceane. Practic, la fiecare minut, conținutul unu camion de gunoi plin cu deșeuri de plastic ajunge în oceane.

O soluție la această problemă este reducerea plasticului care ajunge pe piață. Uniunea Europeană impune o serie de politici pentru eliminarea ambalajelor din plastic și a elementelor din plastic de unică folosință. În același timp, companiile globale se preocupă pentru reducerea deșeurilor de plastic. IKEA și-a luat angajamentul ferm de elimina obiectele de plastic de unică folosință pe care le vinde până în 2020.

În același timp, este nevoie de acțiuni de prevenție intensive, astfel încât deșeurile de plastic să nu mai ajungă în oceane. China, Indonezia, Filipine, Tailanda și Vietnam generează deșeuri de plastic egale sau superioare celor generate în restul lumii.

Pentru o reducere sustenabilă a poluării cu deșeuri de plastic este necesară o schimbare a perspectivei asupra acestui material. Ar trebui văzut ca o resursă, nu ca un deșeu și tratat în consecință.

Topics #deseuri plastic #economie sustenabila #reciclare