Permanentizarea lucrului de acasă devine o normă pentru tot mai multe companii. Cel puțin așa relevă un studiu „Institute of Directors” (IoD), preluat de BBC.

Un studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de companii arată că 74% au planificat ca, pe termen mediu și lung să extindă ponderea angajaților care lucrează de acasă. În același timp, urmăresc și o creștere a ponderii activităților curente care nu mai necesită prezența fizică la birou.

Mai mult de jumătate dintre companiile care au participat la studiu au spus că au intenția de a reduce semnificativ utilizarea pe termen lung a spațiilor de birouri pe care le ocupă.

Un alt studiu, mai restrâns, realizat la nivelul conducerii firmelor care au redus deja spațiile de birouri utilizate arată că 44% dintre manageri au spus că lucrul de acasă s-a demonstrat a fi mai eficient.

Reprezentanții IoD spun că telemunca reprezintă impactul economic cel mai tangibil generat de COVID-19. Chiar dacă a fost o soluție de avarie care a salvat activitățile curente ale multor companii, reușind, în același timp, să păstreze locuri de muncă, nu este potrivit în orice situație. De aceea, managerii ar trebui să ia în considerare și aspectele negative și provocările cărora trebuie să le facă față din perspectiva managementului de la distanță a echipelor. Nu în ultimul rând, trebuie luate în considerare elementele care ar putea dăuna sănătății psihice a angajaților.

Transferul total către telemuncă este puțin probabil

Cel puțin la ora actuală, companiile nu sunt pregătite să treacă la un regim de muncă exclusiv de acasă. Beneficiile pe care le oferă birourile nu sunt de domeniul trecutului. Pentru multe companii colaborarea echipelor prin prezența fizică este, în același timp productivă și plăcută. Prezența fizică la birou este benefică și din perspectiva dezvoltării relațiilor informale între angajați, dar și din cea a facilitării transmiterii de informații profesionale și de networking. Acestea sunt beneficii esențiale în special pentru cei care sunt la începutul carierei profesionale.

Studiul vine să susțină concluziile unui sondaj realizat de BBC în luna august. Atunci, BBC, i-a intervievat pe primii 50 cei mai mari angajatori din Marea Britanie. Aceștia au spus că nu intenționează să readucă întreaga forță de muncă la birou. Totuși, 20 dintre angajatori au redeschis spațiile de birourile, dar cu limitări. De obicei, angajații care nu au condiții optime pentru a lucra de acasă, merg la birou.

Telemunca este apreciată și de către angajați, aproape în unanimitate. 9 din 10 angajați care au lucrat de acasă în perioada pandemiei doresc să-și continue activitatea profesională în același regim.

Topics #lucru de acasa #telemunca #tendinte