Noi instrumente online și diversificarea cursurilor axate pe o arie largă de specializări disponibile la distanță schimbă abordarea educațională și pentru adulți.

Pandemia a determinat o serie de adulți, consemnați la domiciliu, să exploreze oportunități de învățare online. Internetul le-a răspuns cu programe de cursuri la distanță elaborate atât de universități, cât și de firme private care s-au reorientat sau și-au intensificat eforturile în direcția educației și a training-urilor specializate.

Disponibilitatea cursurilor online nu este, totuși, un element motivațional destul de puternic pentru adulți. Chiar dacă se adaugă și o doză de curiozitate, rata de adopție a cursurilor de training și specializare online ar fi una destul de redusă. În timpul pandemiei, schimbarea realităților locului de muncă îi determină pe adulți să învețe și să stăpânească o serie de noi competențe și abilități. Cele mai căutate sunt cele din sfera digitală. Nevoia de învățare este mai pregnantă decât în trecut. Adulții au nevoie rapid de actualizări ale unor competențe și cunoștințe pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Pe fondul unei îmbătrâniri a populației, această nevoie de formare se va accentua. Estimările statistice spun că până în 2034, adulții de peste 65 de ani vor deveni mai numeroși decât tinerii până în 18 ani. În acest context, va crește nevoia de competențe digitale.

Până în 2034 mai este, iar educația online are timp să se dezvolte până atunci. Perspectivele sunt pozitive. Acum, din ce în ce mai mulți adulți realizează că au o serie de lacune profesionale datorate unei neglijări a actualizării. O mare parte dintre cei deprinși cu facilitățile digitale caută informații pe motoarele de căutare, iar din rezultat în rezultat, ajung la cursuri online la care se pot înscrie gratuit. Mai mult, o mare parte dintre aceste cursuri au legitimitate deoarece sunt dezvoltate de instituții de învățământ cu reputație.

Pentru adulți, educația online devine o alternativă comodă de training și formare minim invazivă în realitățile zilnice ale vieții personale și profesionale. Cursurile online oferă flexibilitate maximă celui care le urmează, așa că pot fi urmate în pauzele de la treburile casnice sau în pauzele de respiro de la serviciu. În contextul lucrului de acasă, cursurile online sunt o modalitate constructivă da a maximiza eficiența timpului petrecut în fața laptopului.

Procesul clasic de însușire a unor cunoștințe și abilități se schimbă, devine mai rapid. Asimilarea unei specializări în câțiva ani de facultate este un proces lent care, a finalizare poate oferi o certificare pentru un set de abilități sau pentru tehnologii care nu mai sunt actuale.

Nevoia de învățare manifestată prin înscrierea la cursuri online nu se limitează la sfera profesională. Faptul că pandemia ne-a determinat să petrecem mai mult timp în casă și ne-a oprit să ieșim în oraș pentru cină, a determinat o cerere masivă de cursuri de gătit. Acestea se extind de la principiile unei diete sănătoase, la deserturi.

 

Topics #e-learnig #e-learning adulti #educatie online