În supermarketurile din Elveția, a apărut o apă minerală cu dioxid de carbon captat din atmosferă. Apa minerală, Valser, un brand deținut de Coca-Cola, a încheiat un parteneriat cu Climeworks, unul dintre pionierii captării dioxidului de carbon direct din atmosferă, scrie FastCompany.com.

Tehnologia prin care Climeworks reușește să capteze dioxidul de carbon are la bază un sistem care captează aerul, iar cu ajutorul unor filtre speciale reușește să extragă dioxidul de carbon. Practic, tehnologia funcționează asemeni unui copac cu o capacitate foarte mare de filtrare.

Odată ce filtrul este plin, sistemul de colectare este încălzit, gazul este eliberat în formă pură și injectat în sistemul de depozitare. De aici, dioxidul de carbon poate fi folosit în diferite scopuri, inclusiv pentru producția băuturilor carbogazoase. Folosit la scară largă, acest sistem ar putea contribui la creșterea calității aerului prin „curățarea” lui de dioxidul de carbon în exces. La ora actuală, proporția de dioxid de carbon din aer a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 400.000 de ani.

Intrarea pe segmentul buturilor răcoritoare a acestei tehnologii vine ca o a doua etapă de explorare a potențialului său. Într-o primă fază, a fost testată și implementată cu succes în sere pentru creșterea legumelor. Aici, dioxidul de carbon a fost folosit pentru a favoriza procesul de creștere a plantelor.

Deși pot fi găsite și alte domenii în care dioxidul de carbon captat din atmosferă ar putea deveni o materie primă importantă, industria băuturilor răcoritoare și cea a serelor de legume prezintă cel mai bun potențial. Aceste două segmente pot deveni consumatori importanți și pot avea un impact pozitiv asupra calității aerului la o scară mai largă.

Conform „Intergovernmental Panel on Climate Change” ar fi nevoie ca, în decursul acestui secol, anual, să fie eliminate aproximativ 10 miliarde de tone de dioxid de carbon. Cererea industriei de băuturi răcoritoare, deși una consistentă, acoperă foarte puțin din această nevoie, respectiv 6 milioane de tone de dioxid de carbon anual.

Coca-Cola s-a remarcat de-a lungul ultimilor ani ca deschizător de drumuri pe segmentul său din industrie în ceea ce privește sustenabilitatea. De aceea Climaworks a și găsit aici un partener cu care să-și poată crește și dezvolta tehnologia.

Ca orice tehnologie nouă, captarea dioxidului de carbon din atmosferă presupune costuri destul de ridicate. Totuși, în unele zone, ar putea deveni o soluție mai eficientă din punctul de vedere al costurilor decât procurarea dioxidului de carbon din alte surse.

Topics #apa minerala #captare dioxid de carbon #Coca-Cola #dioxid de carbon #tehnologie sustenabila