La nivel global are loc un fenomen de o importanță majoră fără să fie remarcat. Pentru prima dată de la civilizația bazată pe agricultura care a început să se dezvolte în urmă cu 10.000 de ani, cea mai mare parte a populație lumii nu mai este vulnerabilă în fața sărăciei, notează World Economic Forum (WEF).

Potrivit calculelor realizate de WEF anunțate la începutul lunii octombrie 2018 marchează depășirea proporției de 50 de procente din populația globală, respectiv în jur de 3,8 miliarde de persoane care dispun de venituri și, implicit de o putere de cumpărare care îi poziționează ca făcând parte din „clasa de mijloc” sau chiar în categoria celor „bogați”. În același timp, un număr sensibil mai mic de oameni locuiesc în gospodării sărace sau vulnerabile la sărăcie.

Statistica arată o evoluție pozitivă la nivel global, respectiv, numărul celor considerați săraci este mai mic decât a celor care nu prezintă vulnerabilitate sărăcie.

Calculele care au dus la rezultatele prezentate se bazează pe clasificarea gospodăriilor în mai multe categorii. O primă categorie este cea a sărăciei extreme în care se încadrează gospodăriile care cheltuie sub 1,90 $/persoană/zi. O a doua categorie este cea a gospodăriilor de clasă mijlocie care cheltuie între 11 $ și 110 $/persoană/zi.

Cei de la WEF au început să clasifice și să urmărească reprezentanții clasei mijlocii încă din 2010, dar nu au reușit să dea o definiție valabilă la nivel global a acestei clase. Fiecare continent, regiune, țară, are particularitățile ei care îi definesc clasele sociale. Totuși, sunt considerați ca făcând parte din clasa medie acei oameni care au un surplus de venit care le permite să achiziționeze bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi motociclete, frigidere, mașini de spălat rufe și vase, televizoare, etc. De asemenea, își permit activități de timp liber cum ar fi mersul la cinema sau la spectacole de teatru, operă sau alte concerte. Nu în ultimul rând, mersul în vacanțe este un indicator al clasei de mijloc. O caracteristică importantă a clasei de mijloc este siguranța financiară chiar și în cazul unor „șocuri economice”, cum ar fi boala, șomajul temporar, care le permite să alunece în sărăcie.

Clasificarea WEF a gospodăriilor în patru categorii: sărace, vulnerabile, mijlocii și bogate se bazează pe date concludente de venituri și cheltuieli provenite din 188 de țări.

Creșterea clasei mijlocie este esențială pentru generarea de cerere în economia globală, dar și pentru progresul fiecărei țări în parte. Clasa de mijloc este mai exigentă cu guvernele și are așteptări mai mari de la liderii politici. Mai mult, nu ezită să-i sancționeze ori de câte ori este nevoie. Așadar, o clasă medie extinsă stimulează progresul economic, social și politic.

Topics #clasa mijlocie #saracie #studiu WEF #tendinte globale