1. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe pietele externe 3 miliarde euro, prin lansarea unor noi serii de obligatiuni pe 7, 12 si 30 de ani. Dobanzile sunt, insa, cu mult peste cele obtinute de Romania in urma cu un an. Totodata, suma este cea mai mare cu care a iesit pana acum pe pietele externe tara noastra intr-o singura zi. (Wall-Street.ro)

2. Asociatiile de infrastructura si de mediu sustin ca un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a initiat Ministerul Transporturilor – sub pretextul ca ar incerca sa accelereze constructia de autostrazi – risca sa distruga arii naturale protejate si chiar sa lase Romania fara bani europeni pentru drumuri. (Ziare.com)

3. Directorii firmelor din România estimează o creştere a activităţii în construcţii şi comerţ, până în luna mai, dar şi un avans al preţurilor, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Soldul conjunctural indică percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii unui indicator statistic. (News.ro)

4. Rata şomajului în trimestrul IV 2018 a fost de 4,1%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,1 puncte procentuale (4,6% la bărbaţi faţă de 3,5% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 1,2 puncte procentuale (4,8% în mediul rural, faţă de 3,6% în mediul urban). (Mediafax.ro)

5. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, s-a întâlnit cu 30 de reprezentanți ai Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) care au depus documentațiile de investiții ce se regăsesc în Masterplanul de Investiții în turism pentru 2019. Ministerul a anunţat cu această ocazie că suma care va fi alocată pentru investiţii în turism în acest an este de 229 milioane de lei. (Capital.ro)

6. Proiectul de ordonanţă care vrea să modifice controversata OUG 114 urmăreşte extinderea creditării mediului privat şi scăderea puternică a diferenţei dintre dobânzile plătite la depozite şi cele cerute la credite de către bănci, spun experţii PwC. Dacă urmăresc scopul Ordonanţei, băncile se pot alege cu taxă zero pe activele bancare nete. (Economica.net)

7. Termenul de la care se va aplica plafonarea prețului gazelor din producția internă la 68 lei/MWh va fi amânat, de la 1 aprilie la 1 mai, potrivit unei noi variante de proiect de modificare a controversatei Ordonanțe de Urgență 114, care va schimba din nou prevederile de-abia puse marți seară în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe. (Profit.ro)

Topics #revista presei #top news