Grădinile de legume amenajate pe acoperișuri sunt în tendințele creșterii calității vieții urbane. În Brooklyn urmează să se deschidă o fermă de aproape 800 mp, în timp ce în Chicago funcționează deja una de peste 1.700 mp. Parisul vine din urmă și anunță deschiderea celei mari grădini de legume de pe un acoperiș. În capitala Franței urmează să fie inaugurată o grădină de peste 6.800 mp.

Ferma este amenajată și operată de Agropolis, o companie specializată în dezvoltarea de proiecte de grădini de legume pe acoperișurile clădirilor din mediul urban. Compania a câștigat contractul pentru a amenaja grădina pe acoperișul unui centru de divertisment care a fost reabilitat complet, scrie FastCompany.com.

Legumele și fructele vor fi cultivate în aer liber ca într-o fermă tradițională, dar vor fi dispuse în turnuri verticale pentru a eficientiza utilizarea spațiului iar ferma să devină profitabilă. Sistemul de cultivare este unul aeroponic, ceea ce înseamnă că nu este folosit pământ, iar plantele sunt hrănite cu un abur care conține elementele nutritive necesare. Sistemul de cultivare este conform standardelor pentru o agricultură organică și folosește foarte puțină apă.

Compania operează mai multe ferme mai maici pe diferite clădiri din Paris, precum și în alte orașe din Franța și vine cu o abordare diferită de companiile din piață concentrate pe agricultura pe verticală. În timp ce majoritatea companiilor din domeniu investesc în direcția dezvoltării de ferme interioare, Agropolis alege alternativa fermelor exterioare. Motivul pentru care a ales această abordare este reducerea consumului de resurse. În timp ce într-un spațiu interior există un mediu controla din care se elimină o serie de riscuri, acest spațiu este generează un consum mai mare de resurse pentru a produce rentabil.

Încă nu este clar ce impact ar putea avea acest nou tip de ferme asupra agriculturii tradiționale. Reprezentanții Agricover spun că fructele și legumele produse vor fi mai scumpe decât cele produse prin intermediul agriculturii tradiționale. Totuși, vor avea un preț mai mic decât produsele certificate ca fiind organice.

Producția fermei va fi vândută către locuitorii din zonă pe bază de abonament. De asemenea, produsele vor ajunge și la magazinele locale sau restaurantele din cartier. Concentrarea pe local este una justificată de dorința de a reduce emisiile de dioxid de carbon generate de transport. Compania speră ca anul viitor ferma să devină profitabilă.

Foto: matadornetwork.com

Topics #agricultura urbana #ferma pe verticala Paris #ferma urbana