Unul dintre cele mai afectate sectoare de criza coronavirus este turismul. Restricțiile de circulație și regulile de distanțare socială au oprit, practic, acest sector. Toate facilitățile turistice din Europa au fost închise în ultimele două luni, iar companiile aeriene și-au ținut avioanele la sol. Chiar dacă situația începe să se relaxeze, va mai dura până când destinațiile turistice europene vor redeveni furnicarele cu care ne obișnuiserăm.

Pentru a avea o imagine mai clară asupra impactului negativ pe care criza COVID-19 l-a generat asupra turismului, Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a publicat date relevante care ne formează o imagine mai clară asupra a ceea ce însemna, în mod normal, perioada de primăvară și de vară din perspectiva călătoriilor.

În primul rând, trebuie subliniat faptul că primăvara și vara sunt cele mai populare și mai profitabile sezoane pentru turismul european. În 2019, numărul de nopți petrecute în facilități turistice de către rezidenți și non-rezidenți în sezonul de primăvară și vară a ajuns, pentru fiecare sezon, la aproximativ o treime din numărul de nopți acumulate în celelalte perioade ale anului.

Cele mai mari valori lunare au fost înregistrate în iunie, 11% din totalul anual, în iulie cu 15% din totalul anual, iar în august a fost atins vârful de 17% din totalul anual.

Destinațiile europene preferate în sezonul de primăvară au fost Croația cu 24%, Bulgaria cu 27%, iar cu 35% Cipru, Luxemburg, Malta și Olanda. În sezonul de vară, Malta a reușit să atragă cel mai scăzut număr de turiști, respectiv 23%, în timp ce cea mai atractivă destinație a fost Croația care s-au îndreptat 58% dintre opțiunile de vacanță de vară.

390 de milioane de călătorii primăvara și 270 de milioane în sezonul de vară

În primăvara lui 2018 rezidenții UE au făcut 390 de milioane de călătorii în scop turistic, reprezentând 34% din totalul anual. În timpul acestor călătorii au cumulat 1.8 milioane de nopți de cazare, ceea ce s-a tradus în 170 de miliarde de euro cheltuiți.

Mai mult de două treimi (70%) din aceste călătorii au fost în interiorul țărilor de reședință, în timp ce 22% au fost către alte state membre UE, iar 8% către țări din afara UE. Proporții similare s-au menținut pe toată durata anului, inclusiv în perioada de vârf a verii.

În timpul verii aceluiași an, au fost făcute 270 de milioane de călătorii în scop turistic. În aceste călătorii au fost toatalizate 1,9 miliarde de nopți de cazare pe care au fost cheltuiți 138 de miliarde de euro.

Destinațiile preferate: Spania și Italia

Rezidenții UE au preferat destinații europene atunci când au mers în vacanță în afara țării. Spania, Italia și într-o proporție mai redusă Franța și Germania, au atras 49% dintre opțiunile de călătorie în timpul primăverii și 45% din opțiunile din timpul verii.

Acum Spania și Italia sunt două dintre cele mai afectate țări de pandemie. Deși restricțiile au început să se relaxeze, sunt încă departe de a primi turiști în siguranță.

În ultimele două luni încasările din turismul european au fost nule. Se poate spune că sezonul de primăvară a fost ratat, iar cele mai optimiste perspective arată o vară în care vacanțele se vor desfășura cu restricții și cu măsuri de precauție care se vor resimți într-o scădere consistentă a cifrei de afaceri în comparație cu anii trecuți.

 

 

 

Topics #impact covid-19 #turism european